Teahouse

In het groningse landschap, grensend aan de de stad, komt een fietsroute. Aan deze route, tussen Bedum en Sint-Annen, staat midden in het weiland mijn Groninger theekoepel.

 

De theekoepel is een typisch Nederlands bouwwerkje. Het stond voor de rijkdom van de eigenaren. Want wie een theekoepel bouwde, had geld om thee te kunnen drinken. Toentertijd een exotisch en duur drankje. De theekoepel stond eigenlijk voor het gezien worden en daarnaast werd het op plekken met mooi uitzicht geplaatst, om tijdens het theedrinken ook nog iets te kunnen zien.

 

Met zien en gezien worden als uitgangspunt is deze theekoepel ontworpen, voor langsfietsende toeristen en omwonenden. In de theekoepel draait het om het zien van de (herkomst) van thee en om het zien van het bijzondere uitzicht, dat alleen vanaf dat punt te bewonderen is. De theekoepel is zo gepositioneerd dat het vanaf een grote afstand op de fietsroute al gezien kan worden.

 

 

Leerjaar 3

 

In the Groninger landscape at the border of the city, a bicycle trail is projected. On this trail in between Bedum and the little village Sint-Annen is my Groninger teahouse situaded in the middle of the meadow.

 

A teahouse is a typical Dutch building. It was meant to show of your wealth and fortune. People who could afford to build a teahouse, could also afford to drink the exotic and expensive tea. A teahouse excually meant ‘to be seen’. And because the teahouse was always build in a place with a beautiful view, it was also meant to see.

 

With this history of seeing and being seen in mind, I designed this teahouse for tourists and inhabitants. Inside the teahouse it is all about discovering the tea and the wonderful view, whitch can only be seen from inside the teahouse. The teahouse is located to be seen from a great distance from the bicycle trail.

 

Thirth year

< Back